Šestnáctý hvězdicový výstup na Čeřínek – memoriál Františka Srdínka

Letos jsme si připomněli 150. výročí narození prvního předsedy našeho turistického odboru.
Sobota 22. června 2024

Na začátku letošního června jsem teprve napsala článek o loňském hvězdicovém výstupu na Čeřínek – teď, když jsem se polepšila a podávám zprávu o letošní akci, nevím, co bych jiného (kromě drobností) uvedla – toto setkání u turistických chat je už tak „zaběhnuté“, že jak pořadatelé, tak pravidelní návštěvníci nechávají věci plynout, což je v těchto případech uklidňující.

Přijeli k nám pobejt turisté z Havlíčkova Brodu, Žďáru nad Sázavou, Pacova, Měřína i Třeště, s radostí jsme uvítali též pravidelné návštěvníky z Českých Budějovic, v cíli se objevila i turistka z Prahy. Samozřejmě nás potěšila účast turistů z KČT Tesla Jihlava a KČT Bedřichov Jihlava, naopak nás zarmoutila malá účast pěšáků z pořádajícího odboru Čeřínek – přišlo jich pouze 5! 🙁 Zato naši cyklisté přijeli ve vzorné formaci čítající 8 borců!

Celkem nás 6 pořadatelů přivítalo na plošině před turistickými chatami 65 svěžích turistů, kteří si zvolili trasu podle libosti, dorazili na Čeřínek a tím naše práce s přípravami dostala smysl.

Není na škodu zmínit se vždycky o historii chat – té malé, dřevěné, je letos 111 let, té velké, kam většina dorazivších turistů zašla na občerstvení, je 101 roků.

Významné letošní výročí, připomínané právě zde na Čeřínku, patří našemu prvnímu předsedovi Mg.Ph. Františku Srdínkovi, iniciátorovi stavby velké turistické chaty – letos 30. května uplynulo 150 let od jeho narození.
Díky Míle Bradové, předsedkyni KČT Tesla Jihlava, která se pustila do tvorby rodokmenu své rodiny a vyzná se v hledání v archivech a matrikách, jsem získala záznam z matriky ve Vraném u Slaného, kde se František Srdínko 30. 5. 1874 narodil.
Při křtu 31. 5. 1874 dostal jméno František Albert August Josef Srdínko.
Jeho otcem byl Josef Srdínko, hospodářský správce ve Vraném č. 1, syn Josefa Srdínka, gruntovníka, a matky Barbory, rozené Kubečkové.
Matka Maria byla dcerou Augusta Kyovského, ředitele velkostatku Spáleno-Poříčského a jeho manželky Albertíny, dcery Františka Miltnera, c. k. krajského hejtmana v Písku.

V létě roku 2022 jsme se při příležitosti návštěvy Duchcova, kde se léta pořádá Pochod Giacoma Casanovy, zajeli podívat též do Vraného, abychom si přiblížili prostředí, odkud pocházela osobnost, která na začátku minulého století významně ovlivnila společenský život v Jihlavě.

Následující fotografie přiblíží dění na Čeřínku:

Turisté z Havlíčkova Brodu při registraci na plošině před chatami. Foto Jiří Veselý.
Osmičlenné družstvo cyklistů z KČT Čeřínek přijelo do cíle společně. Foto JV
Turisté, kteří dorazili do cíle, dostali špekáček k opečení a sladké výrobky pořadatelek. Foto JV
O oheň se letos staraly Jitka s Maruškou. Foto Iva Svobodová.
Povídání a pohoda u ohně. Foto Iva.
V turistické chatě byla možnost občerstvení. Foto JV
Turisté z různých odborů zde příležitostně projednávají budoucí společné akce. Foto Věra
Závěrečný přípitek na zdar turistiky s manželi Váňovými. Foto Iva

Jedna odpověď na “Šestnáctý hvězdicový výstup na Čeřínek – memoriál Františka Srdínka”

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*