Všesokolský slet 2024 Praha

Pondělí 1. července 2024

Měla jsem štěstí, že jsem se mohla spolu s Mílou Bradovou zúčastnit jedné z akcí XVII. Všesokolského sletu, který se konal 30. 6 – 5. 7. 2024. Do Prahy jsme přijely autobusem s Ženským pěveckým sborem Píseň Jedovnice a Smíšeným pěveckým sborem Foerster Sokola Jihlava, účastníky vystoupení sokolských pěveckých sborů v Sala terreně ve Valdštejské zahradě Senátu Parlamentu České republiky v Praze..
Program začínal v 15 hodin a kromě již uvedených sborů byly dalšími účastníky Pěvecký klub seniorů Retro (Sokol Praha Královské Vinohrady) a Smíšený pěvecký sbor Gaudium Praha (Sokol Praha Královské Vinohrady).

Po příjezdu do Prahy, poté, co jsme si cestou užívali poslech zpěvu jednoho či druhého sdružení, zbývalo dost času, které pilní sokolští pěvci využili ke zkoušení a zdokonalování, jsme s Miluškou vyrazily na obhlídku okolí. Praha žila všesokolským sletem, na Vítězném náměstí v Dejvicích, které je obklopené armádními budovami, byla instalována výstava Armáda a všesokolské slety. Je jasné, že nás panely s texty a fotografiemi zaujaly a po jejich prohlídce už zbyl čas jen na vycházku po okolí – Míla mě provedla budovou své alma mater, fakultou elektrotechnickou ČVUT, pak už jsme spěchaly na koncert do Valdštejnské zahrady.

Vítězné náměstí v Dejvicích zvané Kulaťák.

Všechny fotografie v tomto článku pořídila Míla Bradová, děkuji za ně! 🙂

Výstava Armáda a všesokolské slety.

První všesokolský slet se konal v roce 1882 jako oslava 20ti let působení Sokola, založeného v roce 1862.

Výstavní panely na Vítězném náměstí.
Miroslav Tyrš (1832–1884), zakladatel sokolského hnutí.
Starosta Tělocvičné jednoty Pražské Jindřich Fügner (1822–1865). Dne 1. června 1862 proběhlo slavnostní předání praporu, který namaloval Josef Mánes.
S hlavním projevem vystoupila matka praporu, Karolína Světlá: „Jen v těle zdravém a silném přebývá duch zdravý a jen z ducha zdravého prýští se ono blahodárné světlo, ježto budí v národě zárodky budoucností blahé.“
Cvičitelský sbor Sokola Pražského v roce 1882 (uprostřed Miroslav Tyrš).

Bohužel jsme nestihly další tematické výstavy pořádané při příležitosti XVII. všesokolského sletu: Sedmnáct všesokolských sletů na Náměstí Míru a Jan Podlipný, sokol a starosta Belle Époque na Mariánském náměstí.

Valdštejnská zahrada.
Libuška se letošního všesokolského sletu zúčastnila (nikoliv poprvé) jako cvičenka, Miluška a já jen jako divačky a podporovatelky.
Předseda Senátu PČR Miloš Vystrčil zahájil koncert sokolských pěveckých sborů v zahradě Senátu.
Jeden ze čtyř účinkujících sokolských sborů.
Společné vystoupení sokolských sborů ve Valdštejnské zahradě.
Moderátorka děkuje sbormistrovi Pavlu Bradovi za řízení závěrečné skladby celého programu Lví silou.
Nezbytné památeční fotografování s předsedou senátu a starostou České obce sokolské Martinem Chlumským.
Členky Sokola Jedovnice s Milošem Vystrčilem, Martinem Chlumským a sbormistrem Ing. Pavlem Bradou.
Ve Valdštejnské zahradě 1. 7. 2024
S Mílou a Pavlem Bradovými.
Čekáme na autobus, který nás doveze do Jihlavy a Jedovnic.

Během tohoto odpoledne byla Míla pozvána Milošem Vystrčilem na čtvrteční večerní představení I. programu XVII. všesokolského sletu v Edenu, čímž vyjádřil předseda Senátu PČR uznání všem turistům. Nejen ona, ale i my, její přátelé, jsme byli hrdí na tuto poctu.

Míla sledovala večerní gala program 4. července 2024 ve společnosti nejvyšších představitelů státu a sokolstva.

V Jihlavských listech byl dne 9. července 2024 zveřejněn text Miloše Vystrčila o XVII. všesokolském sletu doprovozený obrázkem se členy jihlavského pěveckého sboru Foerster:

Nad fotografií sokolského pěveckého sboru Foerster je nadpis Slet spojuje, což bylo ústřední heslo letošního všesokolského sletu. Na fotografii vlevo od sbormistra Pavla Brady jsou předseda Senátu PČR Miloš Vystrčil a starosta České obce sokolské Martin Chlumský.

Související články:
Pěvecký sbor Foerster Sokola Jihlava letos oslavil 90 let své působnosti
Cena města Jihlavy pro Ing. Pavla Bradu
Pietní vzpomínka na jihlavské sokoly

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*